Gandules 06 : agost / CCCB-Bcn
Noves onades / Ones noves
Aquest agost tornen les Gandules al Pati de les Dones amb una nova proposta de cinema a la fresca. Noves onades/Ones noves proposa, en el marc de NOW, descobrir l’espectre de les noves ones del cinema en la seva recerca per trobar com filmar, des del present, les transformacions socials, artístiques, espirituals i tecnològiques.
Dies: cada dimarts, dimecres i dijous d’agost (excepte festius):
1, 2, 3; 8, 9, 10; 16, 17; 22, 23, 24; 29, 30, 31 d’agost
Horaris: Cada dia a les 22 h, excepte els dies 1, 2 i 3 d’agost, a les 22.15 h
Entrada gratuïta, aforament limitat
Noves onades / Ones noves
Aquest agost tornen les Gandules al Pati de les Dones amb una nova proposta de cinema a la fresca. Noves onades/Ones noves proposa, en el marc de NOW, descobrir l’espectre de les noves ones del cinema en la seva recerca per trobar com filmar, des del present, les transformacions socials, artístiques, espirituals i tecnològiques.
Dies: cada dimarts, dimecres i dijous d’agost (excepte festius):
1, 2, 3; 8, 9, 10; 16, 17; 22, 23, 24; 29, 30, 31 d’agost
Horaris: Cada dia a les 22 h, excepte els dies 1, 2 i 3 d’agost, a les 22.15 h
Entrada gratuïta, aforament limitat
::: GANDULES 06 :: NOVES ONADES / ONES NOVES :::::::::::::::::::::::::::::::
Per tal de poder enregistrar les renovacions culturals d’una època, els cineastes han hagut de trobar noves maneres de filmar. El cinema ha donat així forma a noves onades estilístiques: moviments de joventut que han revolucionat el seu curs. Però el cinema també ha estat un sismògraf capaç de percebre les petites i grans innovacions culturals: els gestos, les modes, les cançons, les paraules o els ritmes.
Noves onades / Ones noves mostra, així, dins l’àmbit de Now, les connexions de les noves onades del cinema amb els canvis culturals i ideològics. Un cicle sobre les noves escriptures cinematogràfiques i la seva recerca per fer visibles, des del present continu, les transformacions socials, artístiques, espirituals i tecnològiques.
:::::::::::::::::::::::::::::::
1a setmana
Dimarts 1 d’agost, a les 22.15 h
Carl-Theodor Dreyer, De nåede færgen / Alcanzaron el trasbordador (1948), 11′
Dos joves amants circulen tan ràpid com els ho permet la moto per no perdre el transbordador. Dreyer experimenta sobre la velocitat i amb ella: una investigació excepcional en la seva trajectòria.
Jean-Luc Godard, Pierrot le fou (1965), 110′
Marianne i Ferdinand es retroben a París i inicien un viatge cap al sud de França ple de “soroll i fúria”. La clau de volta dels films de Godard dels seixanta, on culminen les recerques precedents i s’exploren les dels següents quaranta anys.
* * *
Dimecres 2 d’agost, a les 22.15 h
José Luis Guerin, Souvenir (1985) 5′
Records d’una noia, del mar i de París.
François Truffaut, Antoine et Collette dins de L’amour à vingt ans (1962) 30′
Després d’Els 400 cops, Truffaut segueix la vida d’Antoine Doinel i filma els seus amors als vint anys.
Jean Eustache, Le père Noël a les yeux bleus (1966), 47′
L’educació sentimental d’un jove que viu en una ciutat de províncies i ha de treballar de Pare Noel.
* * *
Dijous 3 d’agost, a les 22.15 h
Pier Paolo Pasolini, Comizi d’amore / Encuesta sobre el amor (1964), 90′
Pasolini va recórrer la península interrogant els italians sobre el sexe. Per fer l’enquesta va preguntar a persones de totes les religions i classes socials: pagesos, obrers, futbolistes, estudiants, estiuejants, burgesos…
:::::::::::::::::::::::::::::::
2a setmana
Dimarts 8 d’agost, a les 22 h
“And When the Sky Was Opened”, The Twilight Zone / L a dimensió desconeguda (1962) 26′
El relat d’una expedició espacial que retorna a la Terra i la progressiva desaparició dels seus tripulants, de la qual només sembla adonar-se el protagonista.
Jack Arnold, The Incredible Shrinking Man / El increíble hombre menguante (1957), 81′
En unes vacances en alta mar, un home s’exposa a una estranya radiació. A causa d’això, el cos se li va reduint progressivament. Escrites per Richard Matheson, les dues peces mostren com el fantàstic va captar les angoixes de l’època.
* * *
Dimecres 9 d’agost, a les 22 h
Werner Herzog, The Wild Blue Yonder (2005), 81′
Faula humorística de ciència ficció, feta a partir d’arxius de la NASA, sobre un alienígena a la Terra i una expedició perduda a l’espai.
* * *
Dijous 10 d’agost, a les 22 h
Chris Marker , La Jetée (1962), 29′
Després d’una guerra nuclear, un home viatja en el temps per retrobar la imatge perduda d’una dona. Un assaig líric, fet amb fotografies, sobre la memòria i el vertigen del temps.
Peter Watkins, The War Game (1965), 48′
Ficció documental sobre els efectes d’un atac nuclear soviètic sobre la Gran Bretanya. Va ser prohibida per la BBC.
:::::::::::::::::::::::::::::::
3a setmana
Dimecres 16 d’agost, a les 22 h
Videoclips de Jim Jarmusch: It’s Allright With Me , de Tom Waits (1990) / I Don’t Wanna Grow Up , de Tom Waits (1992) / Dead Man , de Neil Young (1996) / Monte Hellman, Two-Lane Blacktop (1971), 102′
Un pilot i el seu mecànic recorren els Estats Units al volant d’un Chevrolet 55 a la recerca de curses clandestines. Durant el viatge troben una jove i un presumptuós aficionat a la velocitat. Un film mític del nou cinema nord-americà.
* * *
Dijous 17 d’agost, a les 22 h
William Klein, Broadway by Light , 1958, 12′
La primera pel·lícula pop. “Els nord-americans han inventat el jazz per consolar-se de la mort; les estrelles per consolar-se de la dona. Per consolar-se de la nit, han inventat Broadway” (Chris Marker). “El primer film on el color és necessari” (Orson Welles).
Ronald Nameth, Andy Warhol’s Exploding Plastic Inevitable (1967), 12′
Una peça musical sobre un concert de Nico i la Velvet Underground i sobre les potències formals del cinema: els colors, les velocitats, les sobreimpressions…
Jonas Mekas, Notes for Jerome (1978), 45′
Un diari filmat de Mekas en forma d’elegia dedicada al seu amic Jerome Hill, que esdevé un film de vacances sobre el record del mar, del sol i dels pobles de la Provença.
:::::::::::::::::::::::::::::::
4a setmana
Dimarts 22 d’agost, a les 22 h
Johan van der Keuken, Vakantie van de filmer / Les vacances del cineasta (1974), 39′
Les imatges de felicitat de l’estiu en família en un poblet del sud de França, en una casa a prop d’un riu, alternades amb diàlegs dels avis –únics habitants del poble–, fotografies i documentals. Filmada en color i amb una petita càmera que no permet fer plans de més de 24 segons.
Naomi Kawase, Katatsumori / Cargol (1994), 40′
Kawase fa un retrat íntim en súper 8 de la seva àvia al jardí: els gestos que es repeteixen, la tendresa, el cicle de les plantes…
* * *
Dimecres 23 d’agost, a les 22 h
Jean Renoir, Sur un air de Charleston (1927), 21′
Elogi apassionat de Renoir a la seva actriu i esposa, i antiga model del seu pare. Un científic africà viatja en una nau espacial a Europa, on, després d’una catàstrofe, només sobreviuen una jove esbojarrada i un simi. Ella li ensenyarà a ballar el xarleston desenfrenadament.
Chantal Akerman, Un jour Pina m’a demandé (1983), 57′
Akerman va seguir la coreògrafa Pina Bausch i el seu equip al llarg d’una gira d’estiu a Alemanya, Itàlia i França: el treball, la preparació, la música, però també els gestos de la dansa, de l’amor i de la revolta.
* * *
Dijous 24 d’agost, a les 22 h
Albert i David Maysles, Gimme Shelter (1970), 91′
Crònica d’una mítica gira dels Rolling Stones pels Estats Units amb final tràgic: en un concert a Almont van contractar els Àngels de l’Infern per mantenir l’ordre, i aquests van apallissar els espectadors amb el resultat d’un mort. Un dels grans documentals sobre el rock.
:::::::::::::::::::::::::::::::
5a setmana
Dimarts 29 d’agost, a les 22 h
Hou Hsiao-hsien, Lianlian fengchen / Dust in the Wind (1986), 109′
Obra clau de la nouvelle vague de Taiwan: un film autobiogràfic sobre la vida en un poble, el viatge a la ciutat, el primer amor i la desil·lusió.
* * *
Dimecres 30 d’agost, a les 22 h
Roman Coppola, Funky Squaredance de Phoenix (2002) 10′
Videoclip autobiogràfic sobre les dificultats de fer-ne un amb pocs diners.
Errol Morris, Fast, Cheap & Out of Control (1998), 82′
Documental que entrellaça les històries d’un científic que dissenya robots, un expert en rosegadors africans, un domador de lleons i un jardiner que esculpeix animals gegants en els arbustos. Premi al millor documental del National Board of Review i de l’Independent Spirit Award.
* * *
Dijous 31 d’agost, a les 22 h
Jean-Luc Godard Dans le noir du temps , dins de Ten Minutes Older: The Cello (2002), 10′
Assaig elegíac sobre el temps i la memòria del segle del cinema.
Dziga Vertov, Celovek s kinapparatom / L’home de la càmera (1929), 65′
Film culminant de les avantguardes i el “muntatge soviètic”, el film compon, musicalment, molts temes: un dia en una gran ciutat, la projecció d’un film (el mateix que veiem), el treball de l’home de la càmera a la recerca d’imatges i el de la muntadora del film… Una simfonia urbana trepidant i, alhora, el relat d’un film que es va fent davant els nostres ulls.
:::::::::::::::::::::::::::::::
INFOS PRÀCTIQUES
Entrada gratuïta
Totes les sessions són a les 22 h, menys les dels dies 1, 2 i 3 d’agost, a les 22.15 h.
Servei de bar i restaurant
El CCCB es reserva el dret de modificar la programació per raons de força major.
Algunes còpies cinematogràfiques poden presentar deficiències de qualitat a causa de la seva antiguitat.