Qui es Telenoika

Qui és Telenoika?

Fundada l’any 2000, Telenoika neix com a col·lectiu de persones interessades en la experimentació audiovisual i amb la voluntat de compartir coneixements i donar a conèixer al gran públic les innovacions que s’estaven produint en els llenguatges artístics, gràcies a la democratització que suposà l’entrada en escena de les noves tecnologies domèstiques audiovisuals. Amb aquesta intencionalitat, es celebrà, des de l’any 2000 al 2002 el festival Videa, que fou un referent mundial pel que fa a aquest tipus d’esdeveniments interdisciplinaris que es mouen entre el congrés científic, el taller d’artista i l’espectacle obert a la participació del públic. En aquesta mateixa línia, les jornades VAX, celebrades durant els anys 2005 i 2006 oferien visibilitat als projectes i creacions sorgides al voltant de la òrbita Telenoika, parasitant i col·laborant amb festivals i events que acollien la celebració dels VAX.
Telenoika · Taller Fulldome

Després de més de 20 anys d’activitat, Telenoika ha aconseguit aglutinar una àmplia comunitat d’artistes interessats en interrelacionar-se, desenvolupar-se i mostrar les seves inquietuds a la societat. Paral·lelament, la comunitat interactua amb l’exterior mantenint relacions amb d’altres associacions, individus, grups i empreses vinculats a l’àmbit de les noves tecnologies.

Actualment, l’activitat de Telenoika es basa en el recolzament a artistes emergents a través d’ajuts a la recerca i beques de producció artística; la formació en el camp de l’audiovisual mitjançant un assequible i variat programa de tallers; presentacions i cursos; els SPA*MED, Sessions Periòdiques Antilògiques i Mostres Especials desorientades (tots els divendres); les presentacions de Mapatges Audiovisuals, i l’ESCOLAB_ , les propostes de lives audiovisuals de la comunitat, la web… a més de tot un seguit d’activitats esporàdiques que generen noves dinàmiques creatives i personals, i que cohesionen el teixit humà de l’associació

#LivesAV

Telenoika aglutina un gran nombre de creadors audiovisuals, que a títol personal, desenvolupen la seva activitat creativa en el camp del directe AV. És el cas de La Màquina de Turing, Koulomek o los Subwoofus, que han participat en nombrosos festivals nacionals i internacionals com Sónar, LPM, Fona, Bienal de Vilanova, VAD, Rec, Bogotraxx i han participat en programes d’intercanvi amb Colòmbia, Islàndia i Portugal. A més a més, es planteja un espai d’experimentació col·lectiva: l’EnsembleAV, una mena d’orquestra audiovisual formada per un bon nombre de membres del col·lectiu. Amb un caire més obert a la participació pública, es plantejen les JamsAV, que periòdicament ofereixen un espai d’expressió artistica a tothom qui vulgui adherirse amb els seus instruments audiovisuals.

#Performance

Telenoika té molt interés en desenvolupar obres obertes a l’escènica i als llenguatges del teatre buscant la hibridació entre les noves formes de comunicació audiovisual i el llegat històric que ens ha ofert l’evolució del llenguatge cinematogràfic i teatral. En aquest sentit es realitzen col·laboracions amb grups de dansa i teatre fusionant l’art de la performance i les noves tecnologies. Escenografies audiovisuals i interactives, experimentació lumínica, i associació d’imatges i so a l’actuació dels intèrprets mitjançant sensors, són algunes de les aportacions que Telenoika pot oferir per a potenciar espectacles performàtics.

Telenoika recolza projectes d’experimentació escènica, més enllà del clàssic set dels dj’s i vj’s o de l’AV fet amb laptops. Projectes com Reflexus d’Eloi Maduell i Santi Vilanova, CinemaSensible i Innmigration de Màquina de Turing + Pause vj, Mitosis d’Àlex Posada, o Búrbujas de Coordenadas de Merche Blasco han rebut el recolzament de Telenoika.

#Intervencions a l’espai públic

La tasca reivindicativa de Telenoika es manifesta en intervencions urbanes d’abastament social i activitats de difusió de les tasques que entitats amb diferents sensibilitats duen a terme: desigualtats de gènere, drets dels homosexuals, polítiques d’immigració, etc. És el cas de les projeccions sobre el MACBA contra la llei de l’audiovisual, fruït d’una col·laboració amb el col·lectiu Okupem les Ones; el projecte Transgènic Attack contra els transgènics inundant d’imatges un supermercat Dia; les projeccions Contra Publicitat sobre una valla publicitària buida especialment habilitada amb tela blanca; la video-denuncia sobre l’accés a la vivenda feta a un solar de barri de Gràcia de Barcelona o la recent intervenció visual sobre la crisis econòmica feta als carrers de Barcelona durant els dies de les compres nadalenques.

Vols més informació sobre Telenoika i de les seves activitats?

Telenoika

Web de l'Associació Cultural Telenoika: C/ Magalhes, 54, baix (Poble Sec) 08004-BARCELONA - NO FIX PHONE NUMBER
(CC BY 3.0) No s'autoritza a cap Entitat de Drets d'Autor a reclamar cap quantitat en el nostre nom.