LEM Festival : 5-29 octubre 06 / Bcn

imatgelem2006index400.jpg

10th International Experimental Music Festival Gràcia Barcelona October 2006.

Celebrem una dècada de LEM. El programa MATRIU s’ocupa de reflexionar sobre el paper de les dones en l’experimentaci— sonora i que la participaci— femenina al festival assoleixi el 50%. ÀGAPE reuneix finalment els cuiners amb els mœsics i els poetes. La secci— off i el projecte Experimental Music from Gràcia tenen com a missi— descobrir i promoure els joves creadors. El LEM s’amplia en horaris “familiars” perquè els nens puguin assistir a alguns concerts.

imatgelem2006index400.jpg

10th International Experimental Music Festival Gràcia Barcelona October 2006.

Celebrem una dècada de LEM. El programa MATRIU s’ocupa de reflexionar sobre el paper de les dones en l’experimentaci— sonora i que la participaci— femenina al festival assoleixi el 50%. ÀGAPE reuneix finalment els cuiners amb els mœsics i els poetes. La secci— off i el projecte Experimental Music from Gràcia tenen com a missi— descobrir i promoure els joves creadors. El LEM s’amplia en horaris “familiars” perquè els nens puguin assistir a alguns concerts.

 

 

P R O G R A M A  

 

dijous 5 d’octubre
Teatre dels Lluïsos de Gràcia
plaça del Nord, 7-10
21 h.
EL BICICLETERO (Sevilla)

Comença la desena edici— del LEM amb un dels moments àlgids que van clausurar el festival el 2003. El Bicicletero reapareix a Gràcia després dels seus triomfs eixordadors, i ho fa sense haver tingut fins al moment cap imitador. Cantes a seques, cantes d’anada i tornada i el fabul—s nœmero del “malet—n”. El retorn de la creaci— més aplaudida de Raœl Cantizano i Santiago Barber. Cage vestit de lunares? Sigui com sigui, deconstrucci— del flamenc i de l’art del manteniment de la bicicleta. Totes dues coses, en un sol escenari, un show œnic de clamorosa acceptaci—.

dijous 5 d’octubre
Teatre dels Lluïsos de Gràcia
plaça del Nord, 7-10
22 h.
LES REINES PROCHAINES (Basel)
(www.reinesprochaines.ch)

En l’escena independent suïssa, un grup de videoartistes i creadores visuals combinaven el 1987 performance, mœsica i cuina. Poc després, començava el regnat de Les Reines Prochaines. A hores d’ara, Michèle Fuchs, Fränzi Madörin, Muda Mathis, Barbara Naegelin i Suzanne Zwick s’ocupen de trompeta, saxo, euphonium, acordi—, sintetitzador, guitarra, baix, bateria… i veu, naturalment. Acaben d’editar el seu cinquè disc, Protest und Vasen, i actuen a Barcelona, la qual cosa significa que el seu cabaret pop-punk-dada, el seu directe increïble s—n a l’abast de tots nosaltres, sœbdits oblidats…

divendres 6 d’octubre
MACBA Auditori
plaça dels Àngels, 1
22 h.
ELIANE RADIGUE (Paris)
(kalvos.org/radigue.html) – (www.boomkat.com/item.cfm?id=8180)

De la seva mœsica, Michel Chion en diu que és “infinitament discreta en comparaci— amb qualsevol altra d’aquestes mœsiques que sembla que t’estiguin estirant de la màniga per cridar l’atenci—”. Radigue va treballar amb Pierre Shaeffer i Pierre Henry, i és pionera a Europa en l’œs del so com a flux embolcallant i en moviment continu, més propera a l’escola repetitiva nordamericana que a l’electroacœstica europea i influenciada per l’espiritualitat oriental. La mœsica de Eliane Radigue té la fascinant capacitat de canviar sense que puguem descobrir quan ha canviat. ƒs la gran dama de la mœsica electrònica. Presenta L’île re-sonante. Imprescindible.

divendres 6 d’octubre
C3 Bar (Bar del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona)
Montalegre, 5 (entrada CCCB)
23,30 h
PEINTURES SONORES (Arbo – Flix)
(www.tecn.upf.es/master/mad02/~m2308/joan-bages.htm)

Peintures Sonores està concebut com un concert interactiu dramàtic, en què Joan Bages (artista sonor) i Carmen Platero (artista visual) plantegen una exploraci— del cos humà a partir de la seva imatge i dels sons que sobre ell es poden produir. La manipulaci— del material visual recorre a la superposici—, la fragmentaci—, la descomposici— de la imatge, mentre que el material sonor és tractat utilitzant la tècnica de la s’ntesi granular. Tots dos es troben mitjançant la improvisaci— i l’aleatorietat, i evolucionen en temps real.
A partir de 00,30 h. dj JORDI TURTîS

dissabte 7 d’octubre
20 h. Experimentem amb l’Art
Torrijos, 68
XEDH (Vitoria)

Aquest és el primer dels projectes seleccionats enguany per a la secci— OFF. Concebuda per Miguel çngel Garc’a com una visi— del passat industrial i de paisatges futurs, la mœsica que destil•la Xedh és mœsica d’immersi—, inscrita en aquella corrent panoràmica i suggerent que fa de les textures i de la seva alternança un element narratiu de primer ordre. Mœsica de plans en què el silenci embolcalla r’tmiques perverses i obre escletxes per les quals es colen atmosferes opressives. Mœsica que batega, que convida al viatge interior, plena d’imatges i de colors, d’una qualitat estranyament pictòrica.

dissabte 7 d’octubre
Teatre dels Lluïsos de Gràcia
plaça del Nord, 7-10
22 h.
JUDITH JUILLERAT (Besançon)
(www.shitkatapult.com) – (www.myspace.com/judithjuillerat)

Després de deu anys de treball en el seu estudi de Besançon, una aparici— fulgurant en ser seleccionada per Björk per al recopilatori Army Of Me, en benefici d’Unicef, marca el viatge exterior de Judith Juillerat, que s’inicia amb l’interessant àlbum Soliloquy (2005) i importants i escollits concerts durant l’any 2006 a la Transmediale de Berlin, el Kilbi de Dudingen, Reykjavik, Basel… Juillerat construeix la seva mœsica amb elements analògics i digitals, s’inspira en efluvis d’essències germàniques i ens porta de visita a la superf’cie de satèl•lits de bellesa gèlida i d’albes blavenques. Una mœsica tan bella com inquietant.

dissabte 7 d’octubre
Teatre dels Lluïsos de Gràcia
plaça del Nord, 7-10
23 h.
MUSHKA (Badalona)

La mœsica de Mushka és mandrosa, misteriosa, sinuosa, mediterrània, complexa tot i que aparentment senzilla, lluminosa, energètica, visual, emotiva i d’una r’tmica inapel•lable que sosté entramats de melodies sinceres i intel•ligents. Quasi al cinquanta per cent, les procedències dels seus integrants s—n a primera vista tan distintes com el grup post-punk B-Violet (Blanca Cereceda, baix elèctric i Merche Rosales, bateria) i la formaci— clàssica (Lluna Arag—n, viol’ i Mar Serra, piano). El quintet completa l’entramat r’tmic amb la percussi— de Xavier Carbonell, exCamàlics. Prepareu-vos per a l’impecable directe del grup revelaci— d’enguany.

diumenge 8 d’octubre
Auditori de la Biblioteca Jaume Fuster
plaça Lesseps, 20-22
12 h.
THE WALTER THOMPSON ORQUESTRA (New York, L’Olleria, Barcelona, Andorra)
(www.soundpainting.com)

Soundpainting és un llenguatge desenvolupat per Walter Thompson; està format per 1.500 signes que permeten la direcci— en temps real de grups d’improvisadors. Thompson dirigeix simultàniament mœsics, poetes… Soundpainting va passar pel LEM el 1991 i el 2001. Va ser una experiència inoblidable. Aquesta vegada, amb la següent formaci—: Oriol Vilella, guitarra; Josep Llu’s Redondo, guitarra; Roger Fortea, baix; Merche Rosales, bateria; Pau Torres, sampler; Agust’ Mart’nez, clarinets, saxos; Arnau Vilardeb—, actor, ukelele; Sebastià Malèvol, poeta i el grup mœsicocoral Sonorum Project amb Òscar Vidal i Adolf Murillo.

dimarts 10 d’octubre
KBB
Joaqu’n Costa, 24 4º
20 h. – 21 h.
MIKA VAINIO (Helsinki)

Prou conegut per ser el cinquanta per cent de Pan Sonic, veritable icona del minimalisme electrònic dels darrers anys, Vainio orienta el seu treball en solitari cap a espais sovint aliens al ritme, i inclou el processament electrònic d’elements acœstics per crear textures aurals, d—na pas a la improvisaci—… en suma, mostra un aspecte menys conegut i ben suggestiu de l’univers sonor que ha posat Finlàndia en el panorama internacional. La premsa el considera “la meitat més perillosa”; aquest doble concert serà sens dubte tan “perill—s” com energètic.

divendres 13 d’octubre
MACBA Auditori
plaça dels Àngels, 1
22 h.
BARBARA MORGENSTERN (Berlin)
(www.barbaramorgenstern.de)

L’elegància de la m’nima expressi—; l’encontre del piano, la veu i l’electrònica. Melodies emocionants, reflexions sobre la cultura global, els estats de la felicitat o les edats de la vida, o sobre per què sempre ens sembla que tot és millor en altres indrets, històries breus, diaris de viatge, quaderns de camp… Barbara Morgenstern, que compta amb nou t’tols publicats des de 1998, va captivar el m—n amb Nichts Muss (Monica Ent. 2003) i es va llançar a una extensa gira mundial, que conclou feliçment amb el meravell—s àlbum The Grass is Always Greener (2006). En aquest concert tindrem el privilegi d’assitir al moment brillant de maduresa creativa que viu aquesta compositora tan especial. No us la perdeu: guareix.

divendres 13 d’octubre
C3 Bar (Bar del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona)
Montalegre, 5 (entrada CCCB)
23,30 h.
XYRAMAT (Hamburg)

Xyramat, abans Maat, mœltiples personalitats de la compositora Dörte Marth, també Black Bunny o Xyrabunny en la seva faceta de dj que, des de 1990, i amb mitja dotzena de discs publicats al seu nom, és una personalitat singular de l’escena electrònica alemanya. Compromesa amb la recerca de la llibertat en el camp cada vegada més estandaritzat de la mœsica, fa servir les fonts sonores com a eines emocionals per reflectir el veritable macrocosmos d’estandaritzaci—: violència, guerra, autoritat, discriminaci—, especialment de les dones.
A partir de 00,30 h. dja LINKAHUMANA.

dissabte 14 d’octubre
Sala d’assajos de l’Orfe— Gracienc
Astœries 83
19 h.
FAMELIARS (Eivissa)

Existeix una mœsica mediterrània nova, fresca, que ha begut dels corrents musicals populars moderns. El LEM prova de demostrar aquesta tesi en diversos concerts de l’edici— d’enguany. Un és el de Fameliars. Entre els seus components apareixen noms clau de l’escena de les illes, associats a projectes com Neo Tokyo, Neo Sol, Yeldings… procedències diverses, també estil’sticament, les de Kiko Barrenengoa i Toni Torres, guitarres, Mariano Torres, piano i veu, Ferran Pascual, baix, i Andrea Fern‡ndez, bateria. Mœsica refulgent i de mandra màgica. El seu primer cd, un “disc-oasi” com l’ha anomenat la cr’tica, en d—na testimoni.

dissabte 14 d’octubre
Claustre de l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia
carrer del Sol 8
22 h.
CARO SNATCH (Newcastle)
(www.carosnatch.co.uk)

La carrera musical de Caro Snatch comença el 1998 amb una greu lesi— a l’esquena, un autobœs de dos pisos com a vivenda i un sintetitzador Korg Poly-800. Durant la seva recuperaci—, Caro aprofundirà en la s’ntesi sonora i la teoria musical. Els seus concerts comencen el 2002. Velles màquines sonores, seqüenciador, veu, efectes, s—n la base dels seus directes. La seva mœsica és hipnòtica, la seva poesia és multilingüe; fa servir la improvisaci—, el treball amb loops, la combinaci— de gèneres. Instal•lada a Berl’n des de 2005 i després de la recent aparici— del seu nou EP Es muss sein, es llença a l’“Es muss sein – dare to shine Tour”, que la portarà per primer cop a Barcelona.

dissabte 14 d’octubre
Claustre de l’Oratori de Sant Felip Neri
carrer del Sol 8
23 h.
RADIAN (Wien)
(www.radian.at)

S’ha dit que l’aparici— de Juxtaposition, el primer àlbum de Radian, va situar l’escena vienesa al m—n. El que és cert és que tant aquest primer disc com el recent Rec.Extern proposen una mœsica fascinant. John Norman (baix), Martin Brandlmayr (bateria) i Stefan Nemeth (sintetitzador) s—n capaços de crear un entramat sonor tan ric com seductor. Com intercanvien els seus papers els elements acœstics i l’electrònica? En l’origen, un insòlit sistema de treball: “microgravacions” d’instruments a través del sintetitzador (John McEntire es troba darrere d’alguns d’ells). El resultat: un directe dif’cil d’oblidar.

diumenge 15 d’octubre
Auditori de la Biblioteca Jaume Fuster
plaça Lesseps, 20-22
12 h.
MARAM TRIO (Barcelona)

Marina Albero (salteri), Marc Egea (viola de roda) i Mariona Sagarra (veu), punt de trobada d’instruments de bellesa inusual i de mœsiques antigues i contemporànies, improvisaci— i electrònica. Després d’un procés de treball de diversos mesos, presenten Sine Mare Nihil, un encàrrec de tres festivals per a tres dels mœsics catalans més internacionals. En la recerca d’una bellesa arriscada i la composici— d’universos poètics, visions i imaginaris nous, aquests tres creadors posen al dia la tradici—, explicant el present amb instruments ancestrals i fent-los dialogar amb la tecnologia moderna.

dijous 19 d’octubre
La Pedrera
sala circular
Passeig de Gràcia, 92
21 h.
LES AUS (Barcelona)
(www.ozonokids.com) – (www.chessuchrist.cjb.net)

Dalmau Boada i Arnau Sala han realitzat un viatge des del hardcore més purista a la improvisaci— entre el seu primer projecte, Omega Cinco, i l’actual, Les Aus. El viatge conceptual no ha estat l’œnic: dues gires pels Estats Units, una per Europa, successius projectes (The Cheese apareix a la meitat del cam’), alguns discs, la residència a Philadelphia durant el 2004, han servit probablement perquè Les Aus sigui el nom que ara com ara és en boca de molts, aquest grup al qual, segons diuen, cal fer-hi atenci—, una cop reinstal•lat a Catalunya. Mœsica en llibertat, una sorpresa…

dijous 19 d’octubre
La Pedrera
auditori
Passeig de Gràcia, 92
22 h.
LES POULES (Montréal)
(www.supermusique.qc.ca)

El trio format per Joane Hétu, saxo, veu, Diane Labrosse, sampler, Danielle P. Roger, bateria, percussi—, és una aventura musical tan especial com llegendària. Des de 1980, aquestes tres dones han desenvolupat un univers sonor absolutament œnic. La improvisaci— esdevé, en les seves mans, una eina per dur-te de visita per films imaginaris, teixits sonors en què l’electrònica i els seus instruments acœstics intercanvien els seus papers. Elements d’exploraci—: l’œs heterodox dels instruments, la seva complicitat. Resultats: mœsica en caiguda lliure, de desbordament, de salts perillosos. Una oda al paracaigudes.

dijous 19 d’octubre
Biblioteca Vila de Gràcia
Torrent de l’Olla 104
24 h.
NOISE DREAMS MACHINA (València)

Oscar Mart’n és un artista visual que arriba a l’art sonor de la mà de Leopoldo Amigo, Bartolomé Ferrando i Llorenç Barber. Combina en el seu treball diferents codis i llenguatges art’stics: so, performance, v’deo, fotografia, instal•laci—… Cal destacar la instal•laci—-performance sonora Mekanicas Moebius, realitzada amb Javier Jiménez i presentada a diversos països europeus, i la seva participaci— en el Grupo de Intervenci—n Art’stica, amb l’acci— Sorolls de Guerra, a diverses ciutats espanyoles. Ha compost també mœsica per a dansa i v’deo. En Noise Dreams Machina explora l’aspecte sonor del seu treball.

divendres 20 d’octubre
22 h. MACBA Auditori
plaça dels Àngels, 1
.TAPE. (Oviedo)
(www.tapesoundsytem.tk) – (www.sparkreleases.com)

Aquesta nit presentem tres segells discogràfics independents amb seu a Barcelona i nom anglès, amb les idees molt clares i catàlegs creats amb amor. El primer torn per a spa.rk. L’artista: Daniel Romero, un mœsic asturià que, sota el nom de .tape., està produint mœsica cristal•lina, d’inusitada bellesa, introspectiva i serena. Electrònica de joguina, instruments acœstics, veus cantades per a un mateix sobre bases repetitives… .tape. compta ja amb tres cd (l’œltim dels quals, llicenciat al Jap—).

divendres 20 d’octubre
22,45 h. MACBA Auditori
plaça dels Àngels, 1
SESAM-O (Sitges)
(www.houstonpartyrecords.com)

El segell Houston Party compta entre les seves files amb un projecte en el qual ni la mœsica pren el paper de banda sonora ni les imatges tenen una funci— merament il•lustrativa, és a dir, un projecte veritablement audiovisual: SESAM-o, integrat per Jordi Moncho, Ferran Vilanova, David Curto i Ignasi Corella: tres mœsics i un videocreador que conceben el procés compositiu com un treball sonoro-visual conjunt, que porten al directe en tota la seva complexitat. En aquesta ocasi—, presentaran el seu darrer treball, Abscience.

divendres 20 d’octubre
23,30 h. MACBA Auditori
plaça dels Àngels, 1
GUILLAMINO (Barcelona)
(www.guillamino.com) – (www.bankrobber.net)

La culpa de l’aparici— del nou cd de Guillamino, Somnis de llop, és de BankRobber, ho diu clarament la seva nota de premsa. També explica que el seu primer disc, 1 dia, es va publicar el 2003. El programa del LEM d’aquell any deia: “Guillamino ha entrat en una altra dimensi—, probablement œnica, des de la que en pocs mesos ha cridat l’atenci— de molts”. I, més endavant, definia la seva mœsica com un viatge “del soul a la sardana”. Doncs aix’, tres anys després, Guillamino regna en aquella dimensi— i el soul i la sardana s’han transfigurat en un estil œnic: el seu. En Guillamino torna al LEM.

divendres 20 d’octubre
C3 Bar (Bar del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona)
Montalegre, 5 (entrada CCCB)
23,30 h.
IRIS (Barcelona)

Diu l’Iris que va començar a composar per casualitat i a cantar per accident, com la majoria de les coses bones. La realitat és que aquesta llicenciada en art electrònic i disseny digital s’ha convertit en autora de mœsiques preciosistes i petites dosis de pop electrònic i evocador. En dos anys, des del seu debut al Mau-Mau de Barcelona, s’ha prodigat en els directes (resta recent la seva actuaci— al S—nar) fins a recalar al segell berlinès Monika Entreprise, on s’ocupa de la quarta part del disc 4 Women no cry. Un binomi possible: veu i electrònica càlides.

divendres 20 d’octubre
C3 Bar (Bar del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona)
Montalegre, 5 (entrada CCCB)
00,30 h.
SHAKIRA BENAVIDES (Barcelona)

Com a disc-jockey, Shakira Benavides és ja una instituci— a Barcelona. Més de deu anys de treball, sessions en infinitat de clubs, residències, festivals… Com a cofundadora de Wah Wah Discos, botiga de culte a la ciutat, Shakira ha creat pœblics i a transmès informaci— a l’escena local, col•laborant en programacions, ampliant el nostre m—n referencial… El que encara resulta desconegut per molts és el seu treball com a compositora, creadora de paisatges sonors, inventora de collages. Lucius Works Here és el projecte que ho explica.

dissabte 21 d’octubre
Teatre dels Lluïsos de Gràcia
plaça del Nord, 7-10
22 h.
LE NŒUD LOGIQUE (Crest)
(www.grandchahut.com)

Anne Montagard, clarinet i clarinet baix, Yanis Frier, guitarra, Lionel Malric, teclats, acordi—, electrònica, es troben dins del col•lectiu Le Grand Chahut i decideixen el 2004 donar vida a aquest projecte d’improvisaci— amplificada. Jazz, però no només jazz, noise, però no només noise, rock, potser, electrònica… la capacitat d’aquests tres instrumentistes per dislocar les connexions entre els instruments i els gèneres és notable; fan servir la intensitat, la creaci— d’escenaris sonors de ficci—, la recerca t’mbrica, la ruptura de codis, per crear una mœsica on l’element sorpresa és fonamental.

dissabte 21 d’octubre
Teatre dels Lluïsos de Gràcia
plaça del Nord, 7-10
23 h.
KONK PACK (London/Köln)
(www.timhodgkinson.co.uk/) – (www.thomaslehn.com/)
(www.shef.ac.uk/misc/rec/ps/efi/mturner.html) – (www.grobcologne.de)

No és dif’cil dir que aquest trio reuneix noms absolutament imprescindibles de la mœsica contemporània: la feliç uni— del multiintrumentista Tim Hodgkinson (lap steel guitar, electrònica, clarinets) amb el mestre dels sintetitzadors analògics Thomas Lehn i l’inquiet baterista i percussionista Roger Turner és de les que un no es pot perdre, ja que Konk Pack és ara com ara un dels més excitants grups d’improvisaci— del m—n. Entre els tres sumen més d’un centenar de discs i s—n en bona mesura culpables que la mœsica sigui avui com és. Simplement, no us ho perdeu.

dimarts 24 d’octubre
Mediateca de la Fundaci— "la Caixa"
avinguda Marquès de Comillas, 6-8
20’30h
LE VOL (Berlin)

Aquest concert té lloc en motiu de la presentaci— de l’arxiu sonor Dones al LEM 1997-2006, que serà accessible a la pàgina web de la Mediateca de la Fundaci— "la Caixa". Annette Krebs, coneguda pels seus diferents mètodes de preparaci— de la guitarra elèctrica, amb què explora les possibilitats de la guitarra i les de l’amplificaci—. Krebs és improvisadora i compositora, i en la seva extensa llista de col•laboradors es troba la performer, artista vocal i v’deocreadora Steffi Weismann, que en el seu treball sonor combina materials que van des de l’œs dels programes de veu per a ordinador fins al dels objectes quotidians preparats, passant, esclar, per la seva pròpia veu.

divendres 27 d’octubre
MACBA Auditori
plaça dels Àngels, 1
22 h.
SONS OF BRONSON (Barcelona)
(www.myspace.com/sonsofbronson)

El segell Mano Dura té en el clatellot sonor de Sons of Bronson el seu millor actiu. Toni L—pez i Jesœs Brotons, membres dels projectes sonors Bukkake i Mœsica Veneno, i tanmateix periodistes musicals, van retre honors a Charles Bronson (esclar), Richard Widmark i James Woods en iniciar aquest projecte el 2001, encara que no ha estat fins a l’aparici— del brutal cd Niñas y Marisco (2006) que la ciutat s’ha rendit als seus peus i els seus escassos concerts, d’una rugositat industrial malaltissa, pillatge sònic i plunderfonia free – death – ambient, han exaltat el personal deixant ben clar que ja n’hi ha prou d’insipidesa i que cal passar a l’acci—.

divendres 27 d’octubre
C3 Bar (Bar del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona)
Montalegre, 5 (entrada CCCB)
23,30 h.
SONIC BITCH (Moscou)

Olga Molchanova, àlies Sonic Bitch, va néixer al l’mit mateix entre Europa i Àsia, va tractar amb nòmades i aristòcrates al Gulag, a Kazakhstan i des de menuda va estar exposada a una explosiva mescla d’estils (musicals, i de vida). El resultat és la seva mœsica eclèctica, cinemàtica, melanconiosa, russa, jazzy, fosca i alhora celestial. Actualment resideix a Londres, des d’on ha portat la seva mœsica als Estats Units, Sud-àfrica, Europa, Rœssia… alternant les seves col•laboracions amb The Orb i Talvin Singh, amb aparicions en clubs S&M com el Brixton Mass-Torture Garden.
A partir de 00,30 h. dj FRANCESC FELIU

dissabte 28 d’octubre
Caixafòrum Auditori
avinguda Marquès de Comillas, 6-8
22 h.
BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA
dirigida per Òscar Vidal
Me gusta como me maltratas de MIREIA TEJERO
(Barcelona)
videoart de NòRIA FONT (Barcelona)
(www.nu2s.org) – (www.bcn.es/festes/menu3.htm) – (www.lasreinas.com)

Nou encontre de la Banda Municipal de Barcelona amb la composici— i la videocreaci— contemporànies. Inaugura la nit la col•laboraci— entre Mireia Tejero, compositora i saxofonista de llarga trajectòria, i Nœria Font, realitzadora de v’deo i pionera de la v’deodansa. Tejero té un curr’culum tan dens com divers: Error Genético, La Fura dels Baus, Las Gambas, Alius, una desena de composicions per a la coreògrafa Sol Pic—… històrica en el panorama musical de la ciutat com ho és Font en les relacions de la imatge electrònica amb la dansa. Ha creat obres al costat de companyies com Mal Pelo i Mudances i manté una constant activitat com a organitzadora en el camp de les arts electròniques.

dissabte 28 d’octubre
Caixafòrum Auditori
avinguda Marquès de Comillas, 6-8
22,30 h.
BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA
dirigida per Òscar Vidal
Despresa de XAVIER MARISTANY
(Barcelona)
videoart de HARMONIA CARMONA (Barcelona)
(www.bcn.es/festes/menu3.htm) –
(www.xaviermaristany.com)

Incansable activista sonor, fundador de l’Orquestra del Caos, Kòniec, la Banda Aèria, compositor d’òperes de butxaca i concerts per a tres mil mœsics, autor de mœsiques per a instruments de vidre, d’instal•lacions i de bandes sonores, Maristany uneix les seves forces amb la realitzadora i guionista audiovisual Harmonia Carmona, que ha treballat ficci—, v’deo experimental, spots, v’deoclips… amb una celebrada filmografia com a documentalista que inclou t’tols com Muerte de una puta (una visi— de la prostituci— des d’una perspectiva prohibida i silenciada), Bajo la piel del conflicto (premi a la XXII Biennal Internacional de Cinema Cient’fic de Ronda), Un tal Mulibahan i Sama Samaruck Suck Suck.

dissabte 28 d’octubre
Caixafòrum Auditori
avinguda Marquès de Comillas, 6-8
23 h.
BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA
dirigida per Òscar Vidal
Summer Tears de MIGUEL MARêN
(Sevilla)
videoart de MARIA DURçN (Sevilla)
(www.bcn.es/festes/menu3.htm)

Dos joves creadors molt inquiets. Miguel Mar’n és encara un valor a descobrir en aquest pa’s, tot i haver deixat la seva empremta en grups de culte, com Sr. Chinarro i els anglesos Piano Magic, i ser autor de la banda sonora de Son de Mar, de Bigas Luna. ƒs autor d’instal•lacions al costat de Chu Uroz i Leo Obstaum i œnic membre de l’emergent projecte çrbol. Una trajectòria tan intensa com la de Mar’a Dur‡n qui, després de guanyar el premi de poesia visual Joan Brosa el 2001, ha dedicat quatre anys a desenvolupar i presentar el projecte Cuisine Concrète per concentrar-se en l’actualitat en la realitzaci— d’una sèrie d’onze documentals sobre v’deoart per a la Xarxa de Televisions Locals.

diumenge 29 d’octubre
Mercat de l’Abaceria Central
entrada per carrer Puigmart’
13 h.
ÀGAPE
ORIOL LAGƒ / ÀLEX MIOTA
(Barcelona-Cuenca)

çgape: ritual. El LEM conclou l’edici— 2006 amb l’encontre de la mœsica i la paraula amb el gust i l’olfacte. Maridatge de poesia, mœsica i gastronomia. I en un espai excepcional. Comencem pel gust, la vista i l’olfacte: Oriol Lagé, psicòleg, poeta i cuiner, va fundar el restaurant OT on va anar a parar, provinent de Cuenca, Àlex Miota. La compenetraci— d’ambd—s creadors és proverbial, i amb les mœsiques, poesies i vins que es relaten a continuaci—, combinaran una crema de bolets, un escabetx de carxofes i guatlles, uns musclos bouchon al vapor, un civet de porc senglar amb prunes i variacions sobre unes postres de mœsic.

diumenge 29 d’octubre
Mercat de l’Abaceria Central
entrada per carrer Puigmart’
13 h.
ÀGAPE
ACCIDENTS POLIPOÈTICS
(Barcelona)

Van passar pel LEM l’octubre del 99. En les distàncies curtes del cafè-teatre van posar a prova la seva mescla explosiva de poesia fonètica, poesia visual, polipoesia, poesia a seques… i humor. L’ona expansiva segueix estenent-se: Theros i Metlikovez compten ja més de set-centes actuacions. Algœ els va definir com “el triomf de la quotidianitat enfront de la mediocritat, de la senzillesa enfront de la pretensi—, de la paella enfront de l’art”. Pot ser que el mercat resulti un hàbitat natural per ells; çgape serà el seu amfitri—. I vosaltres que ho gaudiu amb tots els sentits.

diumenge 29 d’octubre
Mercat de l’Abaceria Central
13 h.
entrada per carrer Puigmart’
ÀGAPE
SEBASTIÀ JOVANI
(Barcelona)

Filòsof, poeta, sommelier i activista. Cofundador d’Àgape i creador de l’acròstic: Accidents Gormands i Altres Poètiques Esparses. S’ocuparà de triar els vins de la terra en estreta col•laboraci— amb els cuiners, els mœsics i els poetes, també recitarà la seva poesia a raig, que és més que fluvial, perquè també escala muntanyes a velocitat de vertigen o baixa mansament pels desnivells més veloços, i probablement serà el millor mestre de cerimònies possible en aquesta cloenda multisensorial del festival.

diumenge 29 d’octubre
Mercat de l’Abaceria Central
entrada per carrer Puigmart’
13 h.
ÀGAPE
MIL COCRETAS
(Barcelona)

Enèsima reencarnaci— de la fracci— musical de Usted es un colectivo. Com Mil Pesetas van estar al LEM 2006. Mil Mofetas, Mil Mesitas o Migminutemen (aqu’ amb Sebastià Jovani) s—n alguns dels seus noms. Com Le Fou Gras van treballar en el protoÀgape Golafreria Escalivada, creant la mœsica per a la confecci— d’un plat de bacallà d’Oriol Lagé. Hara Kraan (claqué, Kaosspad i petits instruments), Miquel Cabal (sintetitzador, polonès), Roger Fortea (baix i trompeta) i Oriol Luna (bateria) fan mœsica que també es menja, en aquesta ocasi—, esclar, com Mil Cocretas.

diumenge 29 d’octubre
Mercat de l’Abaceria Central
entrada per carrer Puigmart’
13 h.
ÀGAPE
RABBIT
(Barcelona – Brusel•les)

Dos enormes i fresques pastanagues proven de fer sobre l’escenari la millor mœsica per a conills de què s—n capaços. El resultat és una temerària incursi— en el pop-punk transgènic, boletaire, delirant, corrosiu i peniforme, alhora que tendre i dolç. A més, trufat de sons concrets, melodies que s’empassen com aperitius espurnejants, sorprenents moments instrumentals i paisatges sonors d’hortalisses melancòniques per a conills existencialistes. Improvisaci—, també, per a conills exploradors, i balades, per als més romàntics. Bon Àgape a tots. Fins al LEM 2007, i bon profit!


activitats MATRIU / actividades MATRIU / MATRIU activities

divendres 13 d’octubre
Goethe Institut
Manso, 24-28
17h a 20h

TAULA RODONA DE CREADORES,
TREBALLADORES I GESTORES DE LES ARTS SONORES
(www.constantvzw.com/) – (www.constant.irisnet.be/~constant/santa_monica/)
(www.clubkombinat.de) – (http://sonicas.org/
) – (http://www.femmes-breaks.com/)

Matriu és una secci— que travessa el LEM 2006, la importància de la qual dins el programa és substancial (del centenar de participants, cinquanta s—n dones) i, conceptualment, defineix el moment actual del festival ja que és una declaraci— sobre les intencions d’igualtat en futures programacions. Tot i això, queda molt per fer, i Matriu proposa, per començar, aquesta taula rodona en la qual es debatrà quines jerarquies, rols, diferències laborals i camins per fer-se visibles als ulls de la societat i els sectors art’stics de producci— han d’afrontar les dones creadores o gestores, aix’ com la participaci— activa del pœblic femen’. Participen: Montse Roman’ (Barcelona), Laurence Rassel (Brussel•les), T-Ina (Femmes with fatal breaks) (Berl’n), Dörte Marth (Hamburg), Pilar Ramos (Girona), Mart’ Perramon (Barcelona), Monike Nicol‡s (Bilbao), Io Casino (Barcelona). Amb la inestimable col•laboraci— de sonicAs.

divendres 20 d’octubre
Centre C’vic Convent de Sant Agust’
Comerç, 36
17 h a 20h

SESSIî DE "MENTORING" COL•LECTIU: L’EXPERIÈNCIA DE L’ESCENARI
(www. gracia-territori.com) – (sonicas.org/)

“Mentoring” és comunicaci— d’experiència. Es tracta de donar pistes, d’apropar-se a la realitat laboral, vivencial, creativa de diverses professionals de la mœsica i el so. Com han arribat? On s—n? Dirigit a dones creadores i futures professionals. Mireia Tejero, Mariona Sagarra, Lluna Arag—n, Stefanie Ringes, el col•lectiu FEMELEC, Io Casino i Monike Nicol‡s explicaran els millors i els pitjors moments. I, sobretot, transmetran la seva experiència.

Divendres 17 de novembre tindrà lloc l’acte de cloenda de MATRIU amb la presentaci— de l’estudi MATRIU 2006, Dones i mœsica de risc. Més informaci— a les web de Gràcia Territori Sonor i S—nicas.


activitats permanents / actividades permanentes / permanent activities

ARXIU DONES AL LEM 1997-2006
Mediateca de la Fundaci— "la Caixa"
avinguda Marquès de Comillas, 6-8
(www.mediatecaonline.net)

Un dels propòsits del programa MATRIU és fer audible, en el desè aniversari del LEM, la creaci— sonora de les dones que han participat en el festival des dels seus inicis. Aquest arxiu sonor serà accessible a la pàgina web de la Mediateca de la Fundaci— “la Caixa” i, f’sicament, a la mateixa Mediateca des de l’inici del festival.

de l’1 d’octubre al 17 de desembre

RÀDIO S.I.S. (SISTEMES D’INOCULACIî SONORA)
Inauguraci—: 1 d’octubre a les 18:30 horas
Experimentem amb l’Art
Carrer Torrijos 68
(www.hempreslaradio.net) – (www.experimentem.org)

En simbiosi amb el projecte de Jorge Luis Marzo Hem pres la ràdio! (Centre d’Art Santa Mònica), el col•lectiu Experimentem amb l’art, amb l’especial dedicaci— de José Antonio Delgado i David Armengol, proposa una apropiaci— dels mitjans radiofònics per generar un espai d’exposici— fixa, obert a l’experimentaci— sonora, on el format radio es converteix en una plataforma de creaci—, presentaci— i reflexi— al voltant del fet expositiu. Dues sales virtuals (una a Ràdio Gràcia, la segona a RNE-Ràdio 4, COM Ràdio i Ràdio Tele-Taxi) i una f’sica, l’espai expositiu a EART (concerts, debats, encontres, projectes educatius i de participaci—. Tota la informaci— a la web.


otras actividades / altres activitats / other activities

dilluns 9 d’octubre
lunes 9 octubre
monday 9 october

de 19h a 20,30h
TALLER INTRODUCTORI AL PROGRAMARI LLIURE
I A L’APLICACIî DE SO AUDACITY
Biblioteca Jaume Fuster
plaça Lesseps, 20-22

Coordinat per TransversalWEB, aquest taller pretén apropar el programari lliure al nostre œs quotidià de l’ordinador i especialment a la possibilitat de crear mœsica amb aquest en l’àmbit del software de llicència oberta. El taller és gratuït i les places, limitades.
Inscripcions: b.barcelona.jf@diba.cat

Vols més informació sobre Telenoika i de les seves activitats?

Telenoika

Web de l'Associació Cultural Telenoika: C/ Magalhes, 54, baix (Poble Sec) 08004-BARCELONA - NO FIX PHONE NUMBER
(CC BY 3.0) No s'autoritza a cap Entitat de Drets d'Autor a reclamar cap quantitat en el nostre nom.