Thu, 12/09/2013 - 16:06 · per kasero
viroia

VIROIA

V.I.R.O.I.A.
I. NSTAL.LACIÓ
R.ECICLADA
O.NÍRICA
I.NTERACTIVA
A.UDIOVISUAL

PKproduccions

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE:
Instal·lació interactiva audiovisual V.I.R.O.I.A. Creat per PK produccions, permet al públic tocar tres instruments/control·ladors AudioVisuals, improvitzant com si es tractés d'una “jam session”.
Cada instrument reprodueix so i video sincronitzat.
La imatge, que utilitza la tècnica de mapping, es projecta calcant una estructura creada especialment per a la instal·lació.
Funciona d'una manera autòmata, amb la possibilitat de poder seleccionar diferents estils musicals/visuals com: ambient, reggae, techno, break beat, drum and bass...
L'originalitat és la construcció amb material reciclat(fusta de palets,canyes..) Consta de tres control·ladors audiovisuals simplificats perquè els assistents gaudeixin del plaer de fer música i video conjuntament.
El que fem és donar la volta “a la truita”, treiem el protagonisme al músic per posar-lo a l'avast del públic assistent.
Tot està pensat i dissenyat per produir un so afinat, tot quadra d'una manera senzilla.
Una de les característiques de la V.I.R.O.I.A. és que, en ser instruments audiovisuals, és molt fàcil entendre el que s'està fent, ja que cada so té la seva representació amb video a l'estructura mappejada.
Tota la instal·lació es controla a través de una tablet via OSC, en la qual s'utilitza el software TouchOsc. Aquesta eina només l'usa el tècnic (no es a l'avast del públic), per ajustar volums entre els diferents instruments, o per
canviar de tema musical, etc...

INSTRUMENTS AUDIOVISUALS:

-TRONCLAT F7-
El Tronclat F7 és un piano de fusta de set tecles, un instrument senzill i fàcil de tocar, a més està afinat amb el to de cada cançó. El so i la imatge canvia depenent del tema seleccionat.

-RODACANYES M4-

El Rodacanyes M4 és el més complicat dels tres instruments, i també el que té més joc, ja que s'hi poden modificar més coses a temps real. Un controlador que reprodueix loops de bateria, melodies o baixos. Està dividit en 4 columnes, cada una correspon a un loop, i les rodes modifiquen el senyal de video i d'audio d'una manera sincronitzada.
El RCM4, disposa d'una pantalla de leds des d'on l'usuari pot veure si el loop està apagat o encès, o els valors de 0 a 127 de les rodes de canyes.

-QUADRABOT B9-
El QUADRABOT B9 el composen 9 botons que reprodueixen diferents tipus de loops com: atmosferes, melodies, efectes, arpegis, etc... L'estructura mappejada es basa en la mateixa forma quadriculada d'aquest instrument (els 9 botons quadrats), per tant
és molt senzill veure la relació intrument/estructura.
És un dels controladors més divertits i fàcilment visibles quan es manipula, ja que un led verd indica que està en funcionament quan està activat.

ESTRUCTURA MAPPEJADA:
Creada especialment per a la instal·lació, és la superfície on es projecte el video utilitzant la tècnica del video mapping. Cada part correspon a un botó de cada un dels controladors.

TABLETA CONTROL·ADORA OSC:
Tota la instal·lació es controla per una tableta via OSC (wifi) que utilitza el software TOUCHOSC. Amb aquesta aplicació, el tècnic pot ajustar paràmetres com els volums de cada instrument, el tempo, la resincronització, etc... És des d'aquí on es pot seleccionar els diferents temes audiovisuals, com per exemple: ambient, break beat, techno, reggae i drum and bass.
D'aquesta manera es pot adequar a l'ambient de cada esdeveniment en el que participi.

RESPONSABLES DEL PROJECTE:
La V.I.R.O.I.A. és una creació de PK produccions, un col·lectiu format per Meritxell Vallverdú, artista visual, i Sergi Casero membre de l'Associació Cultural Telenoika.net. PK produccions es dedica a la realització de projectes audiovisuals i a la creació de videoclips. També fan actuacions de videojokey en directe.

CONTACTE:
Sergi Casero Telf.:659.09.06.14
kasero@telenoika.net

REQUERIMENTS DE LA SALA:
La sala hauria de medir uns 8x4m, aproximadament. Si el projector té un objectiu de gran angular es podria reduir la dimensió fins a 2 metres o més.
El projector es col·loca damunt la taula/armari, va tapat amb una estructura de fusta perquè no es vegi. Es necessita foscor total per poder veure les projeccions amb nitidesa. Els instruments ja van auto il·luminats.

RESUM:


Descripció del projecte:

Instal·lació interactiva audiovisual V.I.R.O.I.A. que permet al públic tocar tres instruments/controladors AudioVisuals tot improvisant com si fos una jam session. Cada instrument llança so i video sincronitzat. La imatge, que utilitza la tècnica de video mapping, es projecta calcant una estructura creada especialment per a l'instal·lació.
Funciona d'una manera autòmata, es poden seleccionar diferents estils musicals/visuals com: ambient, reggae, techno, break beat, drum and bass...

Objectius:
La V.I.R.O.I.A. vol fer arribar a tot el públic la sensació que gaudeix un artista a dalt de l'escenari, interactuant amb tres instruments audiovisuals i fent música tal com si fos una jam session. Ja que la senzillesa dels instruments permet fins i tot a un nen de 3 anys
tocar-lo, és especialment indicat per motivar a la iniciació del llenguatge musical i visual.

A qui va orientat?
Està pensat per edats d'entre 3 i 99 anys, i a tot el públic en general, ja que no es necessita coneixements previs d'estudis musicals.

Duració:
Funciona d'una manera autòmata, de durada il·limitada.

Rider tècnic:
P.A. Equip de so adient per a la sala, 500w a 1000w
Projector de 2000lumens a 4000lumens

logo viroia

Recursos Externs

 • Schlieren :: enregistrar ones de so i calor

  La fotografia Schlieren és una tècnica que permet captar el so o la calor.

  Es capten les variacions en la densitat d'un fluid (l'aire en aquest cas) generades pel so o la calor. Aquestes variacions es coneixen com l'efecte Schlieren, i van ser descobertes pel físic alemany August Toepler al 1864.

  clap
 • Moss FM

  Han arrribat les piles-planta!


  És un fet conegut que les plantes generen electricitat en petites quantitats.


  Un grup de recerca de la Universitat de Cambridge ens han fet arribar aquest vídeo on fan funcionar una ràdio ::
  (Font: http://wired.com/design/2014/03/moss-solar-panels-power-pocket-radio)

  moss fm
 • Valve Open-Sources Their Direct3D To OpenGL Translation Layer

  With Valve's Source Engine originally just targeting Direct3D, when initially porting their games to Linux and OS X they relied upon a hand-made Direct3D to OpenGL translation layer. In potentially assisting other game developers, Valve Software has now opened up this graphics translation layer.


  valve
 • riot-NAS: Almacenamiento móvil para fotografía de calle

  Dispositivo portátil que permita almacenar un respaldo de las fotografías que se tomen con teléfonos celulares cercanos.


  El principal objetivo es preservar la información (videos y fotografías) que sean tomadas por los asistentes a grandes concentraciones de personas, de tal forma que en caso de perdida o robo del equipo o de que su propietario sea obligado a borrar la información local en el dispositivo, esta información sea conservada para posterior uso en redes sociales o periodismo ciudadano.

  riot-nas
 • AratechLabs presents Polarmic

  AratechLabs, http://www.aratechlabs.com , a catalan start-up, introduces new Augmented Reality application:


  Arapolarmic


  It helps sound technicians and musicians to visualize the directional polar patterns of microphones, with a tablet device that captures and matches microphones and shows the patterns on the screen.


  Ara PolarMic Augmented reality application for microphone directivity monitoring

Recursos comunitAV

 • Kickstarter - FPV Live Streaming Paper Airplane Drone

  kickstarter powerup-fpv-live-streaming-paper-airplane-drone

  Acerca de este proyecto

  It’s a bird. It’s a plane. Well, sort of. It’s you, flying atop your very own paper airplane... It’s PowerUp FPV: the first ever paper airplane drone with a live streaming camera!

  paper drone FPV stream
 • Desbloquear celdas protegidas en documentos excel

  Para desbloquear celdas que no nos permiten escribir porque estan bloqueadas por un password que no conocemos, se puede seguir el siguiente procedimiento:

  Guardar el fichero con un formato abierto, un fichero.ODS por ejemplo. Este formato es en realidad un zip con varios ficheros dentro.

  Cambiar la extension de .ODS a .ZIP y descomprimir el contenido en una carpeta.

 • Listening-Lights

  Andrés Pérez López

  Sound and Light Free software tools for sound and lighting synchronization

  Presentació a Telenoika: https://vimeo.com/117961054

  Listening-Lights - Machine Listening for Lighting Synchronization

  Dependencies:

  sc3 plugins
  SCMIR (http://composerprogrammer.com/code/SCMIR.zip)

  Examples:

 • synthpibots

  Xavi manzanares

  Synth > Synths // Sintetitzadors
  Pi > RaspberryPi platform // Plataforma Raspberry Pi
  BØTS > Generative compositions of light and sound // Composicions generatives de so i llum

  tira3DPrint+Pètals

  Abstract