Telenoika
Col·laboració amb La Veïnal. Arrelament amb el territori

Col·laboració amb La Veïnal. Arrelament amb el territori

L’Associació Cultural Telenoika representa una comunitat creativa audiovisual oberta. Encara que la seva seu actual es troba al barri de Poble Sec, els quasi vint-i-quatre anys d’història de l’associació han estat marcats per diferents arrelaments a la ciutat i a tot el territori català. Durant més de catorze anys, Telenoika va tenir la seva seu en el barri del Raval, ocupant tres locals diferents, al Carrer de l’Aurora, al Carrer Riereta i al Carrer Sant Pau. Aquests dos darrers locals han estat compartits amb altres grups i col·lectius del barri, com ara Riereta23, el Partit Pirata de Catalunya, Conservas, Xnet, Free Culture Forum, Democracia Real Ya, Exgae, Cafè amb llet, entre molts altres.

 

L’arrelament profund de l’Associació Telenoika en els barris del Raval i Sant Andreu de Barcelona ha estat fonamental per construir una presència activa i participativa en aquests entorns urbans. Des de la seva fundació, Telenoika ha abraçat la missió de fusionar art, tecnologia i comunitat, creant espais d’expressió creativa i col·laboració que transcendeixen les barreres socials i culturals.

 

Al cor del Raval, Telenoika ha estat un catalitzador d’innovació cultural. Mitjançant projectes artístics interactius, tallers i esdeveniments, l’associació ha dinamitzat aquesta àrea urbana, transformant els carrers en escenaris per a la creativitat i la participació ciutadana. Des de la seva primera mostra a La Capella de l’antic Hospital de Sant Pau al centre del Raval l’any 2000, Telenoika ha mantingut una presència activa, col·laborant amb escoles, galeries d’art, centres cívics i espais veïnals del barri en una àmplia gamma d’esdeveniments, actes culturals, projectes educatius, festes majors i altres iniciatives comunitàries i socials. Actualment, continuem col·laborant amb l’Associació l’Occulta en diversos esdeveniments i celebracions del barri del Raval, participant amb esdeveniments peròdics a la Festa Major del Raval.

 

Dos grups interns de Telenoika, Neokinok.TV i Ubu TV, van ser membres fundadors del projecte original que més tard es va anomenar La Veïnal. Telenoika ha format part d’aquest projecte des de 2019 i és part de la federació d’associacions que conforma l’AXAC (Associació per una Xarxa d’Audiovisual Comunitària), encarregada de portar endavant el projecte de La Veïnal.

 

Durant aquest curs, Telenoika, com a membre de l’AXAC, ha jugat un paper actiu en la creació d’un holó territorial de La Veïnal al Raval. Això ha implicat l’establiment de relacions amb els representants del Districte de Ciutat Vella i del Pla de Barris del Raval durant el primer i segon trimestre d’aquest any, 2023. Així mateix, Telenoika, juntament amb altres col·lectius com Càmeres i Acció i Teleduca, ha liderat la gestió i dinamització, plantejant diverses propostes de comunicació comunitària amb diferents grups del Raval. Dins d’aquest marc, hem establert vincles amb associacions del Raval com l’Associació de Veïns i Veïnes, l’Ateneu, el Casal de Barri, el Casal d’Infants, el CAP Raval Nord, el Centre Cívic Drassanes, ColecTIC, Diàlegs de Dona, EAMISS (Associació Filipina), la Fundació Gavina, la Fundació Surt, la Fundació Tot Raval, el Taller de Músics, La Traginera Comunalitat de Ciutat Vella, Ràdio Ciutat Vella i Xamfrà.

 

Telenoika també ha participat activament al barri de Sant Andreu, caracteritzat per la seva pròpia personalitat i dinàmica comunitària. Mitjançant col·laboracions amb centres cívics, escoles, biblioteques i organitzacions locals, Telenoika ha contribuït a diverses activitats comunitàries i artístiques a Sant Andreu. L’associació ha estat present en nombroses ocasions amb el Centre d’Art Contemporani de Barcelona, la Fàbrica de Creació i l’Ateneu L’Harmonia de FAbra i Coats, participant en festivals reconeguts com MIRA, FAACCC, Hacer Histoia(s), L’Altre Festival, entre molts altres. Dintre i fora de Fabra i Coats, Telenoika col·labora amb entitats vinculades a aquesta institució com La Veïnal, La Fundició, La Poderosa, Konik Thtr.etc. Telenoika també ha col·laborat activament amb el Canòdrom, l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, amb cursos d’eines de codi obert i esdeveniments al voltat de la tecnologia a l’abast de totes, Amb tot això ha aconseguit establir vincles significatius amb diverses institucions i la comunitat local, contribuint al teixit social de Sant Andreu.

 

La participació comunitària i l’arrelament territorial als barris són pilars fonamentals de la filosofia de Telenoika. Mitjançant projectes col·laboratius, esdeveniments inclusius i la incorporació activa de les veus locals, l’associació ha desenvolupat iniciatives que fomenten la co-creació i la participació ciutadana. Aquests esforços han donat com a resultat una comunitat compromesa, on la diversitat és celebrada i les fronteres entre artistes i públic es dilueixen.

 

En resum, l’Associació Telenoika ha construït un llegat d’arrelament territorial i participació comunitària als barris del Raval i Sant Andreu de Barcelona. A través de la seva presència contínua i el compromís amb la creativitat compartida, Telenoika ha contribuït a transformar aquests barris en espais vius, dinàmics i inclusius, on la cultura és una força que uneix i enriqueix la vida quotidiana dels seus habitants.

 

Vols més informació sobre Telenoika i de les seves activitats?

Telenoika

Web de l'Associació Cultural Telenoika: C/ Magalhes, 54, baix (Poble Sec) 08004-BARCELONA - NO FIX PHONE NUMBER
(CC BY 3.0) No s'autoritza a cap Entitat de Drets d'Autor a reclamar cap quantitat en el nostre nom.