Col·laboració amb La Veïnal. Arrelament amb el territori

L’Associació Cultural Telenoika representa una comunitat creativa audiovisual oberta. Encara que la seva seu actual es troba al barri de Poble Sec, els quasi vint-i-quatre anys d’història de l’associació han estat marcats per diferents arrelaments a la ciutat i a tot el territori català. Durant més de catorze anys, Telenoika va tenir la seva seu en el barri del Raval, ocupant tres locals diferents, al Carrer de l’Aurora, al Carrer Riereta i al Carrer Sant Pau. Aquests dos darrers locals han estat compartits amb altres grups i col·lectius del barri, com ara Riereta23, el Partit Pirata de Catalunya, Conservas, Xnet, Free Culture Forum, Democracia Real Ya, Exgae, Cafè amb llet, entre molts altres.

 

L’arrelament profund de l’Associació Telenoika en els barris del Raval i Sant Andreu de Barcelona ha estat fonamental per construir una presència activa i participativa en aquests entorns urbans. Des de la seva fundació, Telenoika ha abraçat la missió de fusionar art, tecnologia i comunitat, creant espais d’expressió creativa i col·laboració que transcendeixen les barreres socials i culturals.

 

Al cor del Raval, Telenoika ha estat un catalitzador d’innovació cultural. Mitjançant projectes artístics interactius, tallers i esdeveniments, l’associació ha dinamitzat aquesta àrea urbana, transformant els carrers en escenaris per a la creativitat i la participació ciutadana. Des de la seva primera mostra a La Capella de l’antic Hospital de Sant Pau al centre del Raval l’any 2000, Telenoika ha mantingut una presència activa, col·laborant amb escoles, galeries d’art, centres cívics i espais veïnals del barri en una àmplia gamma d’esdeveniments, actes culturals, projectes educatius, festes majors i altres iniciatives comunitàries i socials. Actualment, continuem col·laborant amb l’Associació l’Occulta en diversos esdeveniments i celebracions del barri del Raval, participant amb esdeveniments peròdics a la Festa Major del Raval.

 

Dos grups interns de Telenoika, Neokinok.TV i Ubu TV, van ser membres fundadors del projecte original que més tard es va anomenar La Veïnal. Telenoika ha format part d’aquest projecte des de 2019 i és part de la federació d’associacions que conforma l’AXAC (Associació per una Xarxa d’Audiovisual Comunitària), encarregada de portar endavant el projecte de La Veïnal.

 

Durant aquest curs, Telenoika, com a membre de l’AXAC, ha jugat un paper actiu en la creació d’un holó territorial de La Veïnal al Raval. Això ha implicat l’establiment de relacions amb els representants del Districte de Ciutat Vella i del Pla de Barris del Raval durant el primer i segon trimestre d’aquest any, 2023. Així mateix, Telenoika, juntament amb altres col·lectius com Càmeres i Acció i Teleduca, ha liderat la gestió i dinamització, plantejant diverses propostes de comunicació comunitària amb diferents grups del Raval. Dins d’aquest marc, hem establert vincles amb associacions del Raval com l’Associació de Veïns i Veïnes, l’Ateneu, el Casal de Barri, el Casal d’Infants, el CAP Raval Nord, el Centre Cívic Drassanes, ColecTIC, Diàlegs de Dona, EAMISS (Associació Filipina), la Fundació Gavina, la Fundació Surt, la Fundació Tot Raval, el Taller de Músics, La Traginera Comunalitat de Ciutat Vella, Ràdio Ciutat Vella i Xamfrà.

 

Telenoika també ha participat activament al barri de Sant Andreu, caracteritzat per la seva pròpia personalitat i dinàmica comunitària. Mitjançant col·laboracions amb centres cívics, escoles, biblioteques i organitzacions locals, Telenoika ha contribuït a diverses activitats comunitàries i artístiques a Sant Andreu. L’associació ha estat present en nombroses ocasions amb el Centre d’Art Contemporani de Barcelona, la Fàbrica de Creació i l’Ateneu L’Harmonia de FAbra i Coats, participant en festivals reconeguts com MIRA, FAACCC, Hacer Histoia(s), L’Altre Festival, entre molts altres. Dintre i fora de Fabra i Coats, Telenoika col·labora amb entitats vinculades a aquesta institució com La Veïnal, La Fundició, La Poderosa, Konik Thtr.etc. Telenoika també ha col·laborat activament amb el Canòdrom, l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, amb cursos d’eines de codi obert i esdeveniments al voltat de la tecnologia a l’abast de totes, Amb tot això ha aconseguit establir vincles significatius amb diverses institucions i la comunitat local, contribuint al teixit social de Sant Andreu.

 

La participació comunitària i l’arrelament territorial als barris són pilars fonamentals de la filosofia de Telenoika. Mitjançant projectes col·laboratius, esdeveniments inclusius i la incorporació activa de les veus locals, l’associació ha desenvolupat iniciatives que fomenten la co-creació i la participació ciutadana. Aquests esforços han donat com a resultat una comunitat compromesa, on la diversitat és celebrada i les fronteres entre artistes i públic es dilueixen.

 

En resum, l’Associació Telenoika ha construït un llegat d’arrelament territorial i participació comunitària als barris del Raval i Sant Andreu de Barcelona. A través de la seva presència contínua i el compromís amb la creativitat compartida, Telenoika ha contribuït a transformar aquests barris en espais vius, dinàmics i inclusius, on la cultura és una força que uneix i enriqueix la vida quotidiana dels seus habitants.

 

Naps i Cols Podcast: NiC#08 Gala Pin

La Gala Pin és activista i política. Actualment diputada per SUMAR al Congreso de la Diputados. Amb ella parlem dels seus anys vinculada als moviments socials de la ciutat de Barcelona (on vàrem coincidir en diverses batalles), així com de mil històries més, incloses batalletes al Congreso. Per la seva banda en Víctor Ollé ens regala una divertidíssima biografia sonora de la Gala. I tampoc falta la pregunta punyent de l’amic Gigazero.

La cançó escollida per la Gala és «First we take Manhattan», de Leonard Cohen:    • Leonard Cohen – First We Take Manhatt…   La notícia escollida és de Eldiario.es i porta per títol «Collboni y

Trias pactan permitir de nuevo la apertura de hoteles “singulares” en el centro de Barcelona»: https://www.eldiario.es/catalunya/col…

 

Naps i Cols Podcast: NiC#07 Pau Guillamet

En Pau Guillamet, aka Guillamino, és músic, productor i comunicador. Un tio polifacètic amb moltes coses a dir. A més és un vell amic. Ell és el protagonista del 7è capítol del Naps i Cols, on també hi ha un deliciós moment per escoltar a Victor Ollé amb una nova creació seva, al voltant del disc «En/Doll» d’en Guillamino.

La cançó escollida pel Pau és «El Carnet d’Identitat», de «Llorenç i Pep Torres», del disc «32 i Cavalls»:    • El Carnet d’Identitat  

La notícia escollida és en realitat una entrevista a Joan Guillamet, avi d’en Pau, de la públicació «Empordà Federal» en el seu número 3 del maig del 1987.

 

Naps i Cols Podcast: NiC#06 Juana Dolores

La Juana Dolores és escriptora, actriu, videoartista… Una talentosa artista i activista amb una clara ideologia marxista. La seva obra ostenta un deliciós equilibri entre la bellesa i la consciència de classe. Ella és la protagonista del 6è capítol del Naps i Cols, on no hi falta «El Racó del Víctor Ollé», que aquesta vegada ens delaita amb una poema sonor, i la pregunta del nostre col·laborador, en Gigazero.

La cançó escollida per la Juana Dolores és «Indapanden», de Bad Gyal.    • BAD GYAL – INDAPANDEN  

La notícia escollida que ha escollit és de «La Vanguardia» i porta per títol «Aquí está la izquierda», escrita per Ivan Redondo. https://www.lavanguardia.com/politica…

 

 

Naps i Cols Podcast: NiC#05 Romà Alonso

En Romà Alonso és flequer del forn de pa de Cal Parra, a Olost. Però també és un paiu amb moltes històries, a més d’un bon amic. Amb en Romà parlarem dels premis que ha guanyat com a flequer (millor coca de crema de St Joan, millor mona de Pasqua, millor coca salada…) i de mil coses més.

La cançó escollida pel Romà és «Me’n vaig a peu», de Joan Manel Serrat:    • Me’n Vaig a Peu  

La notícia escollida pel Romà és del diari La Vanguardia i porta per títol «Mor als 62 anys el periodista i escriptor Joan Barril» (13.12.2014): https://www.lavanguardia.com/local/ba…

 

 

Naps i Cols Podcast: NiC#04 Laura Andrés

 

La Laura Andrés és una talentosa pianista i compositora. Ja fa anys que fa coses per aquí i per allà, però va ser arrel d’una inesperada col·laboració amb la Shakira que la seva projecció va créixer exponencialment. Ella és la protagonista del quart capítol de Naps i Cols, on a més del Gigazero, estrenem una petita secció a càrrec ni més ni menys que d’en Víctor Ollé, mític tècnic de so del «Minoria Absoluta» i de «La Competència».

La Laura ha escollit la cançó «La Edad del Cielo» de Jorge Drexler:    • La edad del cielo  

La notícia escollida porta per títol «Així van ser els darrers moments de vida de Tina Turner (al costat de Cher)», publicada pel diari Ara: https://www.ara.cat/gent/musics/tina-…

 

Naps i Cols Podcast: NiC#03 Oriol de Balanzó

L’Oriol de Balanzó és guionista i comunicador, conegut sobretot per la seva participació al programa de ràdio «La Competència» de RAC1. També ha participat en diversos programes de televisió, ha treballat d’articulista, així com de productor musical, entre moltes d’altres coses. En aquest capítol repassem la seva trajectòria, desde la seva infància a Mataró a l’actualitat. L’Oriol ha escollit ha cançó «The Adults Are Talking», de la banda neoyorkina The Strokes:    • The Strokes – The…   La notícia escollida per l’Oriol és del 1991, publicada pel New York Times, i porta per títol «NBC Appoints Jay Leno to replace Johnny Carson»: https://www.nytimes.com/1991/06/07/ne…

La Veïnal Holó Raval

Creació d’un grup territorial nou (Raval)

Durant aquest curs també hem assolit un altre dels objectius de l’AXAC, el de començar al creació d’un nou holó territorial al Raval. Abans de començar ens van trobar amb la responsable de comunicació del districte de Ciutat Vella del Pla de Barris del Raval i altres membres d’aquesta entitat.

Durant el primer trimestre i el segon trimestre d’aquest any, 2023, varem fer una prospecció exhaustiva de les associacions veïnals d’aquest barri tan multicultural de Barcelona. Vàrem contactar amb gairebé cinquanta associacions, entitats i escoles del barri. La primera fase d’aquest treball va ser explicar què és i què proposa desenvolupar La Veïnal en aquest barri. També vam explicar altres projectes que estaven portant a terme en altres territoris per part de l’AXAC. La proposta inicial és la proposta de començar la creació d’un nou holó al territori. Aquest objectiu correspon a una doble intenció, per una banda, conèixer més el territori, quins projectes s’estaven desenvolupant desde el Pla de Barris, i quines sinergies podriem portar a terme plegades per engegar-ho, i per altra banda, aconseguir suport financier. No van aconseguit aquest últim, però sí establir plegades una estrategia de introducció al territori abans de proposar conformar el grup.  

Aìxi, amb gestió la dinamització de  Telenoika, Càmeres i Acció i Teleduca, van començar a plantejar diferents propostes de comunicació comunitaria amb  diferents grups del Raval. Així des de febrer a juny de 2023 es van portar a terme diverses accions de comunicació comunitaria en col.laboració amb entitats com Tot Raval, Diàlegs de dona, Casal d’Infants del Raval, entre altres. 

 

Paral·lelament aquesta introducció presencial al territori, van fer un treball de prospecció arrans dels contactes que ja teníem del territori les diverses entitats del grup motor de la veïnal i fent una radiografìa del terren.

Aìxi es va configurar un mapeig amb entitats i agents del territori amb tal de explicar la proposta de crear un holó de la Veïnal al Raval i fer-ho conjuntament amb les entitats ja actives al territori. 

Van tenir trobadas individuals amb diversos responsables d’equipaments de barri; es van portar a  terme una campanya de mailing i trucades per fer la proposta i finalment van convocar per una trobada presencial conjunta on començarem plegades a  construïr el grup al territori. Això es va fer gràcies a la cessió d’espais al Casal de Barri del Raval, que ens van cedir la seva sala gran per presentacions amb un públic més nombrós i aules per trobades periòdiques. 

  

Van convocar una trobada conjunta  a l’abril del 2023 amb diverses entitats del territori que mostraven molt interès per a formar part del projecte. Van participar veïnes i veïns del barri ademés d’institucions i entitats com: Associació de Veïns i Veïnes del Raval, Ateneu del Raval, CAsal de Barri del Raval, Casal d’Infants del Raval, CAP Raval Nord, Centre Cívic Drassanes, ColecTIC, Diàlegs de Dona, EAMISS (Associació Filipina), Fundació Gavina, Fundació Surt,  Fundació Tot Raval, Taller de Músics, La Traginera Comunalitat de Ciutat Vella, Radio Ciutat Vella, Escola el Xamfrà.

A les trobades explicar els processos en els altres territoris i es van es van presentar diverses propostes per part d’aquest projecte. També vàrem escoltar necessitats i propostes per part de totes les participants en aquest procés. La idea principal és la de començar la construcció col·lectiva de l’holó territorial. Inicialment vam plantejar treballar aquestes dinàmiques aplicant una dinàmica de “Canvas”. Aquesta dinàmica, ens va permetre recollir algunes necessitats del territori, les dificultats amb les que ens podem trobar, els recursos que tenim al territori i amb quines comunitats podem treballar. Aviat vàrem sobrepassar aquesta dinàmica per trobar la nostra pròpia metodologia, ja que les participats i les propostes que es proposaven tenien moltes particularitats i un altíssim nivell creatiu.

 

 

Naps i Cols Podcast: NiC#02 Anna Casas

L’Anna Casas és actriu i cantant. Va encarnar durant 9 anys la Ruïnosa, personatge mític del ClubSuper3 i des d’aleshores ha actuat en sèries, pel·lícules, curt-metratges i obres de teatre arreu del territori espanyol, sobretot a Catalunya. En aquest segon capítol del Naps i Cols enraonem extensament amb ella de la seva trajectòria vital i professional, però també del món de l’interpretació, de música, d’art, de valors, de psicologia i de moltes altres coses. També en aquest capítol estrenem col·laborador: es tracta del Gigazero, el germà petit del Megazero; tot un luxe comptar amb ell d’ara en endavant!

L’Anna Casas ha escollit dues cançons: -«Coumba», de l’Orquestra Baobab:    • Orchestra Baobab …   -«Yegellé Tezeta», de Mulaltu Aztatke:    • Yègellé Tezeta  

La notícia escollida per l’Anna és aquesta entrevista del mitjà digital «Catorze.cat» a Jaume Plensa, en motiu de la seva exposició a La Pedrera: https://www.catorze.cat/general/artes…

Gravació de vídeo al Tradicionàrius SUK ensemble

Concierto realizado en el CAT Tradicionarius de Barcelona junto a SUK ensemble el 30-03-2023. Shahab Azinmehr – tar y canto persa Massud Naderi – tonbak

https://www.instagram.com/massud353/

https://www.instagram.com/shahabazinm…

El disc «L’orient espèss»
(un viatge oníric de Catalunya a Pèrsia)

“Qui ha dit que no és possible preparar un té indi en una cafeteria típica de les que tenim a casa? Hi ha alguna norma que prohibeixi acompanyar amb humus una botifarra en comptes de les mongetes?
De vegades l’ortodòxia pot ser molt aburrida. El purisme malentès, dominat per un excés de zel, que duu a una repetició de paràmetres que s’esgoten en si mateixos per freqüentar sempre idèntics camins. Com un ratolí tancat en el seu laberint. És aleshores quan l’heterodòxia es converteix en necessitat. Hi ha qui viatja però sempre està allà mateix. Hi ha en canvi qui té mandra del desplaçament físic, però la seva ment està oberta a nous camins. També hi ha els afortunats que saben viatjar en cos i ànima. La proposta que us fem serveix per tots tres.”

Toni Priante Morató. Escriptor i actor.

L’ensemble de músiques tradicionals i d’avantguarda SUK, format per músics de Iran i Catalunya, neix al 2007 amb l’objectiu d’investigar noves formes de relació entre aquests dos mons musicals tan rics. El grup es manté actiu del 2007 al 2009, presentant el seu espectacle “L’orient espèss” (Un viatge oníric de Catalunya a Pèrsia), coproduït amb el Taller de Musics de Barcelona, on es fusionen música clàsica persa amb cançons tradicionals catalanes, revisitades pel conjunt, i algunes composicions pròpies, algunes musicades amb poemes de Salvat-Papasseït i Omar Jayan. Durant aquest temps es realitzen moltes gravacions en estudi i en directe. Aprofitant aquestes gravacions i realtzant-ne de noves, Raül Costafreda mescla tot el material durant la pandemia i finalitza un mescla definitiva amb Ferran Conangla al 2021 a Barcelona. Enguany l’ensemble es torna a juntar per fer la presentació de l’àlbum. Per la ocasió s’incorporen algunes novetats musicals, oferint una cara renovada del grup, transformació inevitable després de 15 anys, que mostra una evolució en la sonoritat i en les tècniques emprades. Una re-unió amb possibilitats de continuació.

L’ensemble de músiques tradicionals i d’avantguarda SUK, format per músics de Iran i Catalunya, presenta el seu 1er àlbum amb composicions pròpies, algunes amb poesies perses d’Omar Khayyam, Rumi, Joan Salvat Papasseit, cançons tradicionals d’ambdos cultures fusionades amb músiques d’avantguarda i experimentals, rock progressiu, pincellades flamenques, i ambients electrónics.

Naps i Cols Podcast: NiC#01 Pau Julià

Baixista de bandes com Manos de Topo o Tarántula, entre moltíssimes altres, en Pau Julià és el primer convidat del podcast. Un bon amic, d’origen menorquí, afincat a Barcelona desde finals dels anys 90. Amb ell parlem de música sobretot, també de psicologia (els dos en som llicenciats). Fem un repàs als grups en els que ha participat, repassem la escena musical barcelonina i com aquesta ha anat canviat en les dues darreres dècades. -La cançó escollida pel Pau és «Free Jazz», de Disco Lehmitz, el seu darrer projecte:    • 4 FREE JAZZ DISCO…   -La notícia escollida és de «La Vanguardia»: «Los jóvenes prefieren TikTok por encima de Google para realizar búsquedas»: https://www.lavanguardia.com/tecnolog…

Vols més informació sobre Telenoika i de les seves activitats?

Telenoika

Web de l'Associació Cultural Telenoika: C/ Magalhes, 54, baix (Poble Sec) 08004-BARCELONA - NO FIX PHONE NUMBER
(CC BY 3.0) No s'autoritza a cap Entitat de Drets d'Autor a reclamar cap quantitat en el nostre nom.