Telenoika
La Veïnal Holó Raval

La Veïnal Holó Raval

Creació d’un grup territorial nou (Raval)

Durant aquest curs també hem assolit un altre dels objectius de l’AXAC, el de començar al creació d’un nou holó territorial al Raval. Abans de començar ens van trobar amb la responsable de comunicació del districte de Ciutat Vella del Pla de Barris del Raval i altres membres d’aquesta entitat.

Durant el primer trimestre i el segon trimestre d’aquest any, 2023, varem fer una prospecció exhaustiva de les associacions veïnals d’aquest barri tan multicultural de Barcelona. Vàrem contactar amb gairebé cinquanta associacions, entitats i escoles del barri. La primera fase d’aquest treball va ser explicar què és i què proposa desenvolupar La Veïnal en aquest barri. També vam explicar altres projectes que estaven portant a terme en altres territoris per part de l’AXAC. La proposta inicial és la proposta de començar la creació d’un nou holó al territori. Aquest objectiu correspon a una doble intenció, per una banda, conèixer més el territori, quins projectes s’estaven desenvolupant desde el Pla de Barris, i quines sinergies podriem portar a terme plegades per engegar-ho, i per altra banda, aconseguir suport financier. No van aconseguit aquest últim, però sí establir plegades una estrategia de introducció al territori abans de proposar conformar el grup.  

Aìxi, amb gestió la dinamització de  Telenoika, Càmeres i Acció i Teleduca, van començar a plantejar diferents propostes de comunicació comunitaria amb  diferents grups del Raval. Així des de febrer a juny de 2023 es van portar a terme diverses accions de comunicació comunitaria en col.laboració amb entitats com Tot Raval, Diàlegs de dona, Casal d’Infants del Raval, entre altres. 

 

Paral·lelament aquesta introducció presencial al territori, van fer un treball de prospecció arrans dels contactes que ja teníem del territori les diverses entitats del grup motor de la veïnal i fent una radiografìa del terren.

Aìxi es va configurar un mapeig amb entitats i agents del territori amb tal de explicar la proposta de crear un holó de la Veïnal al Raval i fer-ho conjuntament amb les entitats ja actives al territori. 

Van tenir trobadas individuals amb diversos responsables d’equipaments de barri; es van portar a  terme una campanya de mailing i trucades per fer la proposta i finalment van convocar per una trobada presencial conjunta on començarem plegades a  construïr el grup al territori. Això es va fer gràcies a la cessió d’espais al Casal de Barri del Raval, que ens van cedir la seva sala gran per presentacions amb un públic més nombrós i aules per trobades periòdiques. 

  

Van convocar una trobada conjunta  a l’abril del 2023 amb diverses entitats del territori que mostraven molt interès per a formar part del projecte. Van participar veïnes i veïns del barri ademés d’institucions i entitats com: Associació de Veïns i Veïnes del Raval, Ateneu del Raval, CAsal de Barri del Raval, Casal d’Infants del Raval, CAP Raval Nord, Centre Cívic Drassanes, ColecTIC, Diàlegs de Dona, EAMISS (Associació Filipina), Fundació Gavina, Fundació Surt,  Fundació Tot Raval, Taller de Músics, La Traginera Comunalitat de Ciutat Vella, Radio Ciutat Vella, Escola el Xamfrà.

A les trobades explicar els processos en els altres territoris i es van es van presentar diverses propostes per part d’aquest projecte. També vàrem escoltar necessitats i propostes per part de totes les participants en aquest procés. La idea principal és la de començar la construcció col·lectiva de l’holó territorial. Inicialment vam plantejar treballar aquestes dinàmiques aplicant una dinàmica de “Canvas”. Aquesta dinàmica, ens va permetre recollir algunes necessitats del territori, les dificultats amb les que ens podem trobar, els recursos que tenim al territori i amb quines comunitats podem treballar. Aviat vàrem sobrepassar aquesta dinàmica per trobar la nostra pròpia metodologia, ja que les participats i les propostes que es proposaven tenien moltes particularitats i un altíssim nivell creatiu.

 

 

Vols més informació sobre Telenoika i de les seves activitats?

Telenoika

Web de l'Associació Cultural Telenoika: C/ Magalhes, 54, baix (Poble Sec) 08004-BARCELONA - NO FIX PHONE NUMBER
(CC BY 3.0) No s'autoritza a cap Entitat de Drets d'Autor a reclamar cap quantitat en el nostre nom.