Fri, 09/11/2007 - 11:45 · per santi

ElecTRIX

 

logo5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

ELECTRIX és un projecte d'arquitectura augmentada que pretén fer servir les façanes dels edificis com a suports gràfics, fent servir les finestres com a píxels. La idea és introduir llums incandescents seqüenciables per MIDI a cadascuna de les habitacions amb finestra que doni a l'exterior. Com a primer espai de suport d'aquesta instal·lació empraré el bloc de pisos en el que jo mateix visc, situat a una cantonada de l'avinguda Gaudí, situat a l'encreuament entre industria i castillejos. Es tracta d'un edifici cantoner de 6 pisos d'altura * 16 finestres d'amplada... això es un total de 96 finestres-pixel que poden fer-se servir com a "pantalles" o displays d'informació textual.

micasa.jpg

Després d'un temps d'investigació i generació de material gràfic, electrònic i de programació, he arrivat a un prototip usable que em permet testejar, abans de fer la instal·lació dels diversos kilometres de cable que necessito, quin sera el comportament d'aquest peculiar display.

En una primera fase, vaig començar a construir el sistema fent servir un hardware de control de voltatge per midi anomenat "miditron". Aquest hardware permetia extreure 20 sortides diferenciades de baix voltatge, disparades a partir de missatges de nota midi. Per tal de augmentar la capacitat de la carrega electrica de l'aparell, es van construir un parell de petits circuits fets amb relés, que permetien obrir i tancar un circuit electric de 220v, fent possible així l'engegat/apagat de les llums incandescents (i d'altres tipus d'aparells electric com radios, teles o assecadores de cabell). No obstant, la meva incompetència en matèria de disseny de circuits electrònics, i l'elevat preu de construcció de prototips electronics professionals, m'ha fet virar envers una altra opció. He pogut trobar un fabricant que desenvolupa circuits de 16 relés controlats per corrent contínua a un preu assequible, i en aquest moment estic pendent de rebre 2 plaques (32 relés) pofessionals. Un cop rebudes, iniciaré la construcció del prototip sobre una planxa de fusta, amb una ressolució de 6*5 bombetes incandescents de 20w.

mtc64.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mtc_power.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La pimera fase del projecte consistí en el testeig de la resposta de l'encés/apagat de les bombetes. En aquest sentit, vaig sotmetre les bombetes a sincronies audio/llum extremes. Per tal d'estalviar tediosos processos de mapejat MIDI, vaig desenvolupar un sistema de sincronització automàtica mitjançant un pluguin vst gratuit anomenat audiotrig (http://prodyon.net/efex.html).

{mgmediabot}http://www.telenoika.net/images/stories/2007/openproject/electrix/interz...|false|321|281{/mgmediabot}

En aquesta fase també vaig aprofitar per a programar un "vúmetre analògic" que permeti la reacció de les llums, emulant el funcionament dels clàssics vúmetres de les mixers d'àudio, amb qualsevol font d'àudio externa.

{mgmediabot}http://www.telenoika.net/images/stories/2007/openproject/electrix/displa...|false|321|281{/mgmediabot}

Tantmateix, també he testejat el mapejat MIDI clàssic:

{mgmediabot}http://www.telenoika.net/images/stories/2007/openproject/electrix/arpegi...|false|321|281{/mgmediabot}
{mgmediabot}http://www.telenoika.net/images/stories/2007/openproject/electrix/ethos.mp4|false|321|281{/mgmediabot}

Per tal de finalitzar el període de tests, també he testejat l'encés/apagat de les llums mitjançant fonts d'audio externes i anàlisi tonal en temps real. Aquest anàlisi l'he realitzat fent servir un software d'analisi i extracció MIDI d'àudio polifònic anomenat TS-Audio to midi converter. Es tracta de fer servir qualsevol instrument tradicional com a controlador MIDI. En aquest cas he fet servir un xylofòn trobat als contenidors d'escombraries.

{mgmediabot}http://www.telenoika.net/images/stories/2007/openproject/electrix/xylo.mp4|false|321|281{/mgmediabot}

Una altra de les vies de desenvolupament ha estat la programació d'un digitalitzador (o "bombetitzador") que permeti la transformació d'animacions en blanc i negre en encesos/ apagats de la matriu de bombetes. Es tracta d'una estructura construida amb eyesweb que permet la entrada d'arxius .avi, els quals re-escala a un tamany de 6*5 pixels. La imatge resultant es converteix a 1 bit (blanc i negre) i es determina el color de cadascun dels pixels (blanc o negre) resultant despres en una nota midi on/off que engegará o apagará cadascuna de les bombetes de la matriu de 6*5:

eyesweb2.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per tal de fer possible la introducció de missatges textuals, he dissenyat una tipografia matricial amb una altura d'x de 5 pixels i una amplada d'x de 4/5 píxels. La idea es que pugui fer-se servir l'edifici com a display de textes en scroll.

e.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alfabet3.jpg

 

 

 

 

 

Aniré informant dels futurs desenvolupaments del projecte. En breu tindré construida una "pantalla" de 6*5 a sobre una planxa de fusta que m'agradaria que la gent de la comunitat pogués testejar. Estic desenvolupant, a dintre la estructura de programació d'eyesweb, una entrada de video en temps real per tal que les imatges provinents de fonts externes puguen ser acondicionades (re-escalades i forçades a 1 bit) per tal de ser projectades mitjançant aquest sistema.

{mgmediabot}http://www.telenoika.net/images/stories/2007/openproject/electrix/displa...|false|321|281{/mgmediabot}

Una altra vessant que també contemplo com a possible aplicació d'aquest hardware és la de interface de seqüenciació d'aparells electrics per midi. La meva idea es poder composar peces musicals que emprin televisors, radios, timbres, sirenes... com a instruments de música.

{mgmediabot}http://www.telenoika.net/images/stories/2007/openproject/electrix/hertz.avi|false|321|281{/mgmediabot}

Un cop finalitzat el projecte posaré a disposició de la comunitat els planols i les referències per a la construcció del hardware, les estructures de programació i la tipografia per tal de que, qui vulgui, pugui també construir-se una pantalla de pixels low-tech o un interface de sequenciació d'aparells electrics per MIDI.

Recursos Externs

 • Schlieren :: enregistrar ones de so i calor

  La fotografia Schlieren és una tècnica que permet captar el so o la calor.

  Es capten les variacions en la densitat d'un fluid (l'aire en aquest cas) generades pel so o la calor. Aquestes variacions es coneixen com l'efecte Schlieren, i van ser descobertes pel físic alemany August Toepler al 1864.

  clap
 • Moss FM

  Han arrribat les piles-planta!


  És un fet conegut que les plantes generen electricitat en petites quantitats.


  Un grup de recerca de la Universitat de Cambridge ens han fet arribar aquest vídeo on fan funcionar una ràdio ::
  (Font: http://wired.com/design/2014/03/moss-solar-panels-power-pocket-radio)

  moss fm
 • Valve Open-Sources Their Direct3D To OpenGL Translation Layer

  With Valve's Source Engine originally just targeting Direct3D, when initially porting their games to Linux and OS X they relied upon a hand-made Direct3D to OpenGL translation layer. In potentially assisting other game developers, Valve Software has now opened up this graphics translation layer.


  valve
 • riot-NAS: Almacenamiento móvil para fotografía de calle

  Dispositivo portátil que permita almacenar un respaldo de las fotografías que se tomen con teléfonos celulares cercanos.


  El principal objetivo es preservar la información (videos y fotografías) que sean tomadas por los asistentes a grandes concentraciones de personas, de tal forma que en caso de perdida o robo del equipo o de que su propietario sea obligado a borrar la información local en el dispositivo, esta información sea conservada para posterior uso en redes sociales o periodismo ciudadano.

  riot-nas
 • AratechLabs presents Polarmic

  AratechLabs, http://www.aratechlabs.com , a catalan start-up, introduces new Augmented Reality application:


  Arapolarmic


  It helps sound technicians and musicians to visualize the directional polar patterns of microphones, with a tablet device that captures and matches microphones and shows the patterns on the screen.


  Ara PolarMic Augmented reality application for microphone directivity monitoring

Recursos comunitAV

 • Kickstarter - FPV Live Streaming Paper Airplane Drone

  kickstarter powerup-fpv-live-streaming-paper-airplane-drone

  Acerca de este proyecto

  It’s a bird. It’s a plane. Well, sort of. It’s you, flying atop your very own paper airplane... It’s PowerUp FPV: the first ever paper airplane drone with a live streaming camera!

  paper drone FPV stream
 • Desbloquear celdas protegidas en documentos excel

  Para desbloquear celdas que no nos permiten escribir porque estan bloqueadas por un password que no conocemos, se puede seguir el siguiente procedimiento:

  Guardar el fichero con un formato abierto, un fichero.ODS por ejemplo. Este formato es en realidad un zip con varios ficheros dentro.

  Cambiar la extension de .ODS a .ZIP y descomprimir el contenido en una carpeta.

 • Listening-Lights

  Andrés Pérez López

  Sound and Light Free software tools for sound and lighting synchronization

  Presentació a Telenoika: https://vimeo.com/117961054

  Listening-Lights - Machine Listening for Lighting Synchronization

  Dependencies:

  sc3 plugins
  SCMIR (http://composerprogrammer.com/code/SCMIR.zip)

  Examples:

 • synthpibots

  Xavi manzanares

  Synth > Synths // Sintetitzadors
  Pi > RaspberryPi platform // Plataforma Raspberry Pi
  BØTS > Generative compositions of light and sound // Composicions generatives de so i llum

  tira3DPrint+Pètals

  Abstract